Wat moet je weten om geld te lenen voor een verbouwing?

30 Apr 2021

Wat moet je weten om geld te lenen voor een verbouwing?

Een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer of een overkapping in de tuin om gezellig de zomerdagen door te brengen. Er blijven altijd projecten in huis die een opknapbeurt kunnen gebruiken, maar zoals we inmiddels weten: Verbouwen kost geld.

Dit bedrag heb je waarschijnlijk nodig voor een verbouwing

Het is goed om eerst voor ogen te hebben wat er precies verbouwd moet worden en welke kosten hieraan verbonden zijn. Waar een badkamer al snel €8,000 kan kosten kan het aanschaffen van een nieuwe keuken en daarbij de benodigde aanpassingen al tegen de €15,000 kosten. Onderstaand hebben we prijsindicaties gemaakt van de kosten voor een verbouwing waar je ongeveer rekening mee kunt houden.

Verbouwing

Minimaal en maximaal uitgegeven bedrag

Dit bedrag heb je waarschijnlijk nodig

Keuken

€ 5.500,- tot € 17.500,-

€ 15.000,-

Badkamer

€ 4.000,- tot € 15.000,-

€ 8.000,-

Aanbouw

€ 13.000,- tot € 50.000,-

€ 20.000,-

Geprefabriceerde serre

€ 8.000,- tot € 25.000,-

€ 13.500,-

Zonnepanelen

€ 2.000 tot € 5.000

Afhankelijk van de grootte van het dak

Niet iedereen heeft dit bedrag klaarstaan op zijn of haar spaarrekening en daarom is het fijn dat je een lening af kunt sluiten om de verbouwing toch (deels) te financieren. Geld lenen voor verbouwing kan je tegenwoordig eenvoudig online uitzoeken en erachter komen hoeveel je kunt lenen voor de verbouwing van je huis en wat de beste deal is.

Hoe weet je welke optie het beste bij je past als je geld wil lenen voor een verbouwing? 

We gaven het al eerder aan, maar kijk hiervoor goed naar de totale kosten die je voor je lening moet gaan betalen. Dat is natuurlijk het leenbedrag voor de verbouwing, maar houdt ook rekening met de de kosten voor de rente die je tijdens de looptijd betaalt. Vaak is er een hypotheekadviseur nodig voor het verhogen van je hypotheek. Vergeet niet om die kosten er dan ook bij op te tellen. Je weet dan precies welke lening het voordeligst is en welke lening het beste bij je past. 

‘Een persoonlijke lening met een hogere rente, is vaak toch goedkoper dan een hypotheek’

Waarschijnlijk denk je nu: Hoe is het mogelijk dat een persoonlijke lening, met hogere rente, toch goedkoper zijn dan een hypotheek? Wij leggen het aan je uit. Doordat de looptijd vaak korter is dan bij een hypotheek (hypothecaire lening), betaal je dus minder lang rente over je schulden. Een persoonlijke lening loopt vaak maximaal 10 jaar, een hypothecaire lening 30 jaar. Ondanks de lagere rente kan de hypotheeklening dus nog steeds duurder zijn.

Kiezen uit twee soorten leningen: Doorlopend krediet of persoonlijke lening

Zodra je een lening afsluit krijg je de keuze uit twee soorten leningen. Namelijk: Doorlopend krediet of -degene die we al eerder hebben genoemd-: Een persoonlijke lening. Wij zetten de belangrijkste informatie over deze leningen voor je op een rijtje:  

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft een variabele rente. Dit betekent dat de rente gedurende de looptijd kan stijgen of dalen. Ook heb je de mogelijkheid om de afgeloste bedragen weer op te nemen. Je kunt een doorlopend krediet altijd boetevrij aflossen. Wat een voordeel is, is dat je alleen hoeft op te nemen wat je ook echt gaat lenen. Zeker bij een verbouwing is dit een voordeel. Vallen bijvoorbeeld de schilderkosten goedkoper uit dan gedacht? Dan hoef je dat geld dus ook niet te lenen. Kijk hier voor meer informatie over een doorlopend krediet bij Nibud.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft een vaste rente en een vaste looptijd. Bij een persoonlijke lening heb je niet de mogelijkheid om afgeloste bedragen weer op te nemen. Ook voor een persoonlijke lening geldt dat je vaak gratis vervroegd kan aflossen. Verder is een groot voordeel dat je precies weet wanneer je je lening hebt afgelost.

Heb je een keuze gemaakt? Vind dan direct de lening met de laagste rente en start hier met online leningen vergelijken.

Verbouwen kost geld, maar levert het ook weer op!

Als laatst willen we je hierover informeren dat ondanks het verbouwen van je huis kan een hoop kosten met zich mee zal dragen, het toch altijd de moeite waard is. Het verbouwen van je huis is namelijk een goede investering voor wanneer je het huis verkoopt. Wil je bijvoorbeeld extra vierkante meter aanbouwen? Dan is je huis al snel meer waard. Ook worden woningen tegenwoordig verduurzaamt, dit zorgt ook voor een meerwaarde van je woning, omdat kopers hier steeds meer waarde aan hechten. Verder kun je door vernieuwing en betere isolatie, energie besparen en dat zorgt dan weer voor een lagere energierekening. Is je woning na de verbouwing inderdaad meer waard? Zorg er dan wel voor dat je na de verbouwing jouw opstalverzekering aanpast naar de hogere waarde van je woning.