Wat kan een factoring bedrijf voor jou betekenen?

26 Sep 2022

Wat kan een factoring bedrijf voor jou betekenen?

Factoringbedrijven worden steeds populairder. Alleen afgelopen jaar al werd er ruim 112 miljard euro omgezet aan de hand van factoring. Grote bedrijven zijn allang niet meer de enige die hun volledige debiteurenbeheer uit handen geven. Mkb’ers en zzp’ers maken er tegenwoordig ook steeds vaker gebruik van. Maar wat houdt factoring eigenlijk in? En is het interessant voor jouw bedrijf? 

Wat is factoring?
Bij factoring worden je facturen betaalt door een factoring bedrijf. Jij verkoopt de facturen aan de factoringmaatschappij, zij betalen de factuur aan jou en zij innen de factuur bij de klant. Zo hoef je niet te wachten op de betalingstermijnen van bedrijven, wat soms tot 90 dagen kan oplopen. Een factoring bedrijf betaalt meestal binnen 24 uur de factuur. Voorheen kon dit alleen bij al je facturen, maar nu is het mogelijk om bepaalde facturen op deze manier te laten betalen. Zo is factoring voor mkb ook interessant bij bijvoorbeeld grote bedragen of risicovolle klanten.

Factoring werkt niet zoals andere manieren van financiering, waar jouw eigen kredietwaardigheid wordt getoetst. Bij factoring wordt gekeken of je klanten in staat zijn om de facturen te betalen. Zo kan het factoring bedrijf bepalen of zij de factuur compleet, gedeeltelijk of niet voorschieten. De kosten worden bepaald door de hoogte van het openstaande saldo en het betalingsgedrag van de klanten.

Voordelen

Wanneer je gebruikmaakt van factoring worden je facturen snel uitbetaald, wat zorgt voor een constante cashflow in je bedrijf. Die cashflow zorgt ervoor dat je door kan gaan met nieuwe opdrachten, je onderneming kan blijven uitbreiden en je zelf geen betalingsachterstanden opbouwt. Je kan je bezighouden met wat er toe doet binnen je bedrijf en niet met het nabellen van niet-betalende klanten. Ondanks dat een factoring bedrijf geen incassobureau is, kunnen zij je wel helpen met juridische ondersteuning. Het is namelijk een verlengstuk van je bedrijf. Zij schakelen juridische hulp in bij problemen met een klant namens jouw bedrijf.

Factoring is een manier van zakelijke financiering. Het kost geld om de facturen uit te laten betalen door een factoring bedrijf, maar een andere zakelijke financiering zoals een rekening-courant of traditionele lening is in de meeste gevallen een duurdere optie.

Voor iedereen

Eerder was factoring alleen interessant voor grote bedrijven die hun volledige debiteurenbeheer lieten regelen door een factoring bedrijf. Nu is factoring ook interessant voor mkb'ers en zzp’ers. Het is namelijk ook mogelijk om alleen risicovolle facturen of grote bedragen uit te besteden. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over een gat in je financiën en kan jij je volledig focussen op je eigen onderneming.