Overweeg je een bedrijfsovername? Zo financier je deze

17 Mar 2022

Overweeg je een bedrijfsovername? Zo financier je deze

Is jouw bedrijf groeiende? Dan kan het zijn dat jij jouw vleugels verder uit wilt spreiden. Dit kun je doen door jouw onderneming verder uit te breiden, maar dit levert niet altijd het gewenste resultaat op. Daarom overweeg je mogelijk een ander bedrijf over te nemen. Een bedrijfsovername heeft alleen behoorlijk wat voeten in de aarde. Zo moet je een bedrijfsovername allereerst financieren. Veel ondernemers weten niet hoe zij dit doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vertellen wij je namelijk hoe je een bedrijfsovername financiert.

Eigen vermogen

Als jouw bedrijf de afgelopen jaren grote successen heeft geboekt, is dit ongetwijfeld terug te zien op de bankrekening. Het saldo is waarschijnlijk flink toegenomen in vergelijking met een paar jaar geleden. Je kunt in dat geval overwegen om een bedrijfsovername te financieren met eigen vermogen. Dit is alleen het overwegen waard als je weet hoeveel de overname kost. In dat geval kun je namelijk uitzoeken of je voldoende geld bij elkaar kunt krijgen om de bedrijfsovername met eigen vermogen te financieren. De kans is overigens klein dat dit lukt. Bij een overname gaat het vaak niet om een paar duizend euro, maar eerder om enkele honderdduizenden of miljoenen euro’s.
 

Investeerders

Blijkt inderdaad dat je niet voldoende eigen vermogen hebt om een bedrijfsovername te financieren? Denk dan niet direct dat je het bedrijf niet over kunt nemen. Je kunt namelijk op zoek gaan naar investeerders. Richt je in eerste instantie eens tot jouw eigen netwerk. Mogelijk bevinden zich hier wel een aantal mensen die jou willen helpen om een bedrijfsovername te financieren. Is dit niet het geval? Ga dan op zoek naar externe investeerders. Als je met externe partijen in zee gaat, raden wij je aan goede afspraken te maken over de bedrijfsovername. Leg dit schriftelijk vast, zodat je later niet in de problemen komt.

Zakelijke lening

Niet iedereen vindt het prettig om investeerders te betrekken bij een bedrijfsovername. Geldt dit ook voor jou? Dan biedt zakelijk lenen uitkomst. Hierdoor kun je tot wel 250.000 euro lenen om een bedrijfsovername te financieren. Omdat je geleend geld gebruikt, moet je dit aflossen. Dit doe je door iedere maand een gedeelte terug te betalen. Dit bedrag bestaat niet alleen uit aflossing, want je betaalt ook rente over een zakelijke lening. Je moet de lening overigens binnen uiterlijk 60 maanden (5 jaar) terugbetalen.

Combineer bovenstaande opties

Kost een bedrijfsovername je meer dan 250.000 euro? Schrijf een zakelijke lening dan niet direct af. Je kunt de bovenstaande opties namelijk ook met elkaar combineren. Sluit bijvoorbeeld een zakelijk lening af en financier de rest met eigen vermogen. Als je dan nog niet aan het benodigde bedrag komt, kun je overwegen om het resterende bedrag met behulp van investeerders bij elkaar te krijgen. Vraag jezelf alleen wel af of een bedrijfsovername verstandig is als je moeite hebt het geld bij elkaar te krijgen. Als het geen succes wordt, wordt jouw bedrijf hier mogelijk de dupe van.