Wat is affiliate marketing?

30 Oct 2020

Wat is affiliate marketing?

Van de term “affiliate marketing” heb je vast weleens gehoord. Wat is affiliate marketing? Affiliatie marketing is een vorm van internetmarketing waarbij je andermans producten promoot. De adverteerder van het product beloont jou zodra jij een verkoop voor hem hebt gerealiseerd.

Affiliate marketing, hoe ga je ermee aan de slag?

Kies een product dat je graag wilt promoten. Zoek een adverteerder die dit product aanbiedt. De adverteerder of een affiliate netwerk heeft promotiemateriaal (bijvoorbeeld: banners, tekstlinken of formulieren) ter beschikking welke je kunt gebruiken voor de promotie op je website.

Plaats een banner of tekstlink op je website die naar het product verwijst. Als er bezoeker van je website op de link of banner klikt en daar volgt een verkoop uit, dan ontvang je hiervoor een vergoeding van de adverteerder. Zo kun jij dus als affiliatie geld verdienen met jouw website.

Affiliate marketing, hoe kun je het beste promoten?

Als je doet aan affiliate marketing moet je het product niet gaan verkopen. Klinkt raar hé? Je promoot een product, maar je mag het niet verkopen. Je hoeft alleen maar goede informatie te geven. Of je biedt een oplossing voor een probleem wat iemand kan hebben. Meer hoef je eigenlijk niet te doen als je een product wilt promoten.

Even een simpel voorbeeld.

Je hebt een website over waterschildpadden. Je wilt producten promoten welke nodig zijn voor het houden van waterschildpadden, bijvoorbeeld: aquaria, waterpompen, reptielenvoer enzovoorts.

Ga dan niet op je website schrijven:

Producten voor waterschildpadden zijn te koop bij winkel Het Waterdier. Ze zijn daar spotgoedkoop. Je moet daar echt eens een kijkje nemen. Klik voor meer informatie op deze link.

Als de lezer dit leest, krijgt hij meteen de indruk dat je hem iets wilt verkopen en gaat zeker niet op de banner of link klikken.

Het kan ook anders:

Waterschildpadden zijn dieren die best groot kunnen worden. In het begin zijn ze meestal maar klein als je ze koopt, maar wist je dat deze dieren wel 5x zo groot kunnen worden. Dan is het voor deze dieren toch wel fijn als ze wat meer ruimte hebben. Een groter aquarium is dan geen overbodige luxe meer.

Benodigdheden voor waterschildpadden zijn ook online verkrijgbaar.

Onder de woorden “aquarium” en “online verkrijgbaar” zou je dan een tekstlink kunnen plaatsen. Tijdens het lezen van deze tekst kan de lezer denken: “Tja mijn waterschildpadden worden inderdaad groter. Een grotere aquarium is inderdaad geen overbodige luxe meer”. De kans dat hij dan op de tekstlink klikt voor meer informatie is dan veel groter.

Begrijp je een beetje wat er wordt bedoeld?

Welk product kun je voor affiliate marketing het beste promoten?

Kies een product waar jij affiniteit mee hebt. Houd je erg van gitaarspelen, dan kun je een cursus over gitaarspelen promoten. Je weet hier veel vanaf en kunt er goede informatie over geven.

Voordat je aan de promotie begint, kun je het beste even marktonderzoek doen. Kijk of er vraag is naar het product dat je wilt promoten. Bezoek fora en volg discussies op internet waar gepraat wordt over problemen waar mensen tegen aan lopen. Is het product dat jij wilt promoten daar de oplossing voor? Je kunt ook keyword onderzoek doen en kijken welke zoekopdrachten er vaak worden ingegeven in Google. Hiervoor kun je de Google Adwords Keyword tool gebruiken. Als je eerst goed onderzoekt of er vraag is naar jouw product, heeft je promotie de beste kans van slagen.

Affilliates laten werken voor jou!

Affiliate marketing kun je ook toepassen als je een eigen product wilt verkopen. Bied je product aan bij een affiliate netwerk zoals bijv. Paypro. Affiliatie marketeers die jouw product interessant vinden om te promoten gaan samen met jou aan de slag om je product te verkopen. Je hoeft een affiliatie marketeer pas uit te betalen, zodra er een verkoop is gerealiseerd. Een goedkopere werknemer kun je dus niet hebben.