Verstandig beleggen? Lees deze tips

19 Oct 2020

Verstandig beleggen? Lees deze tips

Beleggen in aandelen is een hartstikke leuk vak, maar daarbij dien je wel verstandig te werk te gaan. Hiermee bedoelen we dat je je aan een aantal regels houdt. In dit artikel zullen we enkele van deze belangrijke regels bespreken waarmee verstandig beleggen in aandelen een stuk gemakkelijker wordt.

Koop niet alle aandelen tegelijkertijd

Maak niet de fout om in een keer je gehele beleggingsportefeuille aan te kopen. Het is veel gunstiger om dit gespreid te doen. Op die manier verzeker je jezelf ervan dat je de aandelen niet tegen de hoogste koers hebt gekocht.

Slecht presterende bedrijven worden niet overgenomen

Een veel gemaakte beginnersfout is dat aandelen van slecht presterende bedrijven worden gekocht in de hoop dat deze bedrijven worden overgenomen door een welvarend bedrijf. De kans zit hem dan zogenaamd in het idee dat de koers van deze aandelen na de overname van het bedrijf omhoog zullen schieten. Echter, slecht presterende bedrijven zullen niet zo snel worden overgenomen, waardoor de kans dat je vermogen groeit minimaal is en de kans dat je vermogen daalt veel groter is.

Schrijf een beleggingsplan

In een beleggingsplan zet je uiteen welke aandelen je wilt aankopen en in welke periode je dat zou willen doen. Ook beschrijf je hoe je op bepaalde situaties moet reageren die zich op de beurs voor kunnen doen. Het voordeel van een beleggingsplan is dat je niet door emoties beïnvloed kan worden bij het nemen van besluiten. Op deze manier kan je rationeel blijven handelen, wat op de beurs een must is.

Let op de kosten

Als belegger zijnde maak je veel kosten voor het plaatsen van orders. Het is daarom goed om de diverse brokers met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de prijzen, maar ook naar de geleverde service.