Veilig beleggen

19 Oct 2020

Veilig beleggen

Veilig beleggen in aandelen betekent vooral logisch nadenken en het uitschakelen van de menselijke emoties hebzucht en angst. Indien je deze twee zaken toepast op de beurs, dan kun je al een hoop verkeerde beslissingen voorkomen. Om je verder op weg te helpen om veilig te beleggen, geven we je een aantal nuttige tips.

Onrealistische verwachtingen

Wanneer je besluit om in aandelen te beleggen, denk dan niet dat je in korte tijd flink rijk wordt. Er zijn natuurlijk uitzonderingsgevallen waarin mensen in korte tijd een groot vermogen hebben opgebouwd, maar de realiteit is dat vermogensopbouw vaak een lange termijn kwestie is. Door met die mindset de beurs op te gaan voorkom je dat je op den duur ongeduldig wordt en risicovolle beslissingen gaat nemen.

Koop en verkoop op het juiste moment

Het komt vaak voor dat beleggers besluiten om aandelen te kopen die onlangs een flinke koersstijging hebben laten zien. Wanneer de koers na verloop van tijd begint te dalen, houden ze deze aandelen onnodig lang aan. Uiteindelijk verkopen ze de aandelen met een flink verlies, omdat ze geen hoop meer hebben dat de koers weer naar het oude niveau zal stijgen.

Het is over het algemeen beter om aandelen op het moment dat de koers juist wat lager ligt te kopen. Vervolgens kun je ze verkopen wanneer de koers is gestegen, waardoor je een stukje winst pakt.

Het verleden herhaalt zich over het algemeen

Het kan waardevol zijn om het verleden van bedrijven en hun aandelen te analyseren. Sommige bedrijven hebben namelijk keer op keer bewezen zich aan te kunnen passen aan veranderende marktomstandigheden. Dit aanpassingsvermogen heeft dan vaak zijn weerslag op de koers van de aandelen en zou je kunnen meenemen in je beslissing om wel of niet in een aandeel te investeren.