Je onderneming uitbreiden? Zo financier je je nieuwe kantoor

28 Jan 2022

Je onderneming uitbreiden? Zo financier je je nieuwe kantoor

Heb je een eigen bedrijf en overweeg je om een pand aan te kopen om een nieuw bedrijf of kantoor te hebben? In een groot aantal gevallen heb je dan een financiering nodig om over voldoende geld te beschikken. Naast de bank zijn er nog een aantal mogelijkheden om je bedrijfspand te financieren.

Een hypotheek bedrijfspand is het meest eenvoudig als je al langere tijd actief bent met je bedrijf. Toch zitten er zowel aan het huren en kopen van een nieuw kantoor of bedrijfspand zowel voor- als nadelen.

Je bedrijfspand financieren met eigen geld

Over het algemeen financieren geldverstrekkers tot maximaal 70 % van de waarde van een bedrijfspand. Dit houdt dus in dat je door te kiezen voor een hypotheek bedrijfspand je niet het volledige bedrag kan lenen.

De kosten en voorwaarden van een bedrijfspand financieren

Voor een bedrijfspand financieren kun je over het algemeen bij de banken terecht voor een zogenaamde quick scan. Hiermee kan je een indruk krijgen wat betreft de mogelijkheden om een bedrijfspand aan te kopen. Hierbij vul je het bedrag in wat je nodig denkt te hebben. Daarnaast zijn er een aantal andere gegevens nodig zoals je winst, eigen vermogen en eventueel het bedrag wat je zelf in kan brengen. Banken waarbij je hiervoor terecht kan zijn, onder anderen, de Rabobank, ABN AMRO, SNSbank en ING.

Alternatieven voor een hypotheek bedrijfspand

Is het voor jou als ondernemer geen optie om een hypotheek voor je bedrijfspand af te sluiten, dan zijn er nog een aantal andere mogelijkheden. Wel geldt hierbij dat het de aankoop van een pand voor eigen gebruik moet betreffen.

Crowdfunding

Bij crowdfunding gaat er erom dat je aan een aantal investeerders vraagt om via een platform in jouw bedrijf te investeren. Dit concept groeit de laatste jaren enorm. Een groot aantal van deze platforms zijn gespecialiseerd in het financieren van vastgoed.

Overbruggingsfinanciering

Overbruggingsfinanciering houdt in dat je gebruik maakt van een kortetermijnlening. In de meeste gevallen wordt deze door ondernemers gebruikt om in vastgoed te kunnen investeren. Hierdoor heb je meer tijd om een vaste vorm van financiering te regelen.

Hypothecair krediet

Een hypothecair krediet is een lening van minimaal 50.000 en maximaal 250.000 euro om een bedrijfspand te financieren voor eigen gebruik. De looptijd van een hypothecair krediet ligt tussen 1 en 20 jaar. Je betaalt hierbij iedere maand een deel van het bedrag plus rente terug.

Een bedrijfspand leasen

Tegenwoordig zijn er een groot aantal investeerders die bedrijfspand leasen aanbieden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je ervoor kiest om je bedrijfspand aan een investeerder te verkopen om het vervolgens weer terug te leasen.