Investeren in diamanten? Dit moet je weten
21 Sep 2021
Wist je dat de eerste diamant bijna 3000 jaar geleden werd ontdekt? Zo was het in India een van de belangrijkste mineralen op aarde! Tegenwoordig worden diamanten voornamelijk gebruikt voor prachtige sieraden, zo ook vroeger waarbij deze werden deze gebruikt in kronen en juwelen van koningen. De diamant staat symbool voor kracht, rijkdom en royalty. Niet voor niets dat mensen ervoor kiezen om te investeren in deze eeuwige edelsteen en hieronder lees je waarom.
De basiskennis: 4C’s
Wanneer je overweegt om te investeren in diamanten, dan is het belangrijk dat je bekend met de 4 C's: Carat, Clarity, Colour en Cut. Een losse diamant kopen doe je niet zomaar, dus belangrijk om je goed te verdiepen alvorens je eerste aankoop. Zo staat Carat bijvoorbeeld voor het gewicht van de diamant, waarbij er wordt uitgegaan dat de meest zware ook de meeste waarde heeft terwijl dit niet altijd het geval is. Ook lijken de meeste diamanten wit, maar vaak bevatten ze na onderzoek toch een kleur. Hoe kleurlozer de diamant, hoe zeldzamer én kostbaarder.
Zo wordt de prijs bepaald
Diamanten hebben een gave om in waarde te stijgen en verschillende landen kennen de laatste jaren een exploderende groei. Zo waren diamanten in India al jarenlang een teken van rijkdom, maar door de groeiende economie kunnen steeds meer mensen zich dit veroorloven. Ondanks dat de vraag stijgt, daalt het aanbod omdat het een natuurproduct is en de bronnen hiervan beperkt zijn: het gevolg? Een flinke prijsstijging. Daarnaast wordt de prijs diamant bepaald door de kwaliteit, het goud of platina en het ontwerp. Zo zou je dus perfect kunnen investeren in een ring, halsketting met een diamant want deze worden vaak alleen maar meer waard.
De diamant bewaren en/of verzekeren
Wanneer je besluit om te investeren in een diamant, dan is dit vaak een investering op lange termijn waarbij het goed is om deze in een bankkluis te bewaren. Zo kun je bij verschillende organisaties een kluis op jaarbasis huren. Zo krijg je een sleutel en een wachtwoord om deze te openen. Ook kun je ervoor kiezen om deze kluis apart te verzekeren. Zo hebben de meeste mensen wel een inboedelverzekering, maar deze dekt vaak niet alle schade wat zich onder het dak bevindt. Ondanks dat deze verzekering vaak niet alles vergoed, kiezen weinig mensen voor het verzekeren van hun diamanten. Aan het verzekeren van een diamant zit namelijk een flink prijskaartje verbonden en daarnaast is het ook nog een complex geheel om het te bewerkstelligen.