Hoe werkt rente over een zakelijke lening?

28 Jan 2022

Hoe werkt rente over een zakelijke lening?

Als ondernemer weet je ongetwijfeld dat zakelijk geld lenen kosten met zich meebrengt. Daarom sta je mogelijk niet te springen een zakelijke lening aan te vragen. Toch kun je er wel degelijk baat bij hebben. Zo’n financiering kan jouw bedrijf namelijk helpen groeien. Voordat je een zakelijke lening aanvraagt, ben je waarschijnlijk benieuwd hoe het met de rente zit. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij je namelijk haarfijn uit hoe de rente over een zakelijke lening werkt.

 

Opbouw van de rente

De rente die je over een zakelijke lening betaalt kan van tijd tot tijd verschillen. Dit komt onder meer doordat de rentestand regelmatig verandert. Denk overigens niet dat de rente over een zakelijke lening uit de lucht komt vallen, want dat is niet het geval. Deze rente bestaat namelijk uit een aantal onderdelen. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we de verschillende onderdelen hier op een rijtje.

1. Basisrente: Kosten die een geldverstrekker maakt voor het inkopen van het geld op de geldmarkt. Deze rente staat ook wel bekend als marktrente.
2. Kapitaalkosten: Kosten die een geldverstrekker maakt voor het aanhouden van een kapitaalbuffer.
3. Operationele kosten: Kosten die een geldverstrekker maakt voor het personeel, de systemen en het kantoor. Ook andere vaste kosten vallen hieronder.
4. Marge: Winst die een geldverstrekker maakt op zakelijk lenen.
5. Risicokosten: Kosten waarmee een geldverstrekker het risico afdekt dat een zakelijke lening niet afgelost kan worden. De hoogte van de risicokosten zijn afhankelijk van het risicoprofiel van een bedrijf.
 

Rentepercentage staat vast

 

Je weet inmiddels dat de rente voor een bedrijfslening per geval kan verschillen. Desondanks hoef je er niet bang voor te zijn dat je iedere maand een andere rente betaalt. Waarom niet? Omdat de rente vast wordt gezet op het moment dat je een zakelijke lening afsluit. Hierdoor betaal je gedurende de hele looptijd dezelfde rente. Grote voordeel hiervan is dat je weet waar je aan toe bent. Doordat de rente vaststaat weet je immers precies hoeveel je maandelijks af moet betalen. Laat de rente jou er dus niet van weerhouden een zakelijke lening af te sluiten.

Je betaalt rente over het hele bedrag

Vraag je een zakelijke lening aan? Dan neemt een geldverstrekker jouw aanvraag eerst onder loep. Je ontvangt vervolgens een aanbod op maat. Dit aanbod is gebaseerd op de gegevens die je aangeleverd hebt, zoals de bij- en afschrijvingen en de jaarrekening van jouw bedrijf. Als je akkoord gaat met het voorstel, staat het geld binnen de kortste keren op jouw rekening. Doordat je het hele bedrag in één keer ontvangt, betaal je rente over het volledige bedrag. Hierin verschilt een zakelijke lening van zakelijk krediet. Bij bedrijfskrediet betaal je namelijk alleen rente over het geld dat je gebruikt. De rente over zakelijk krediet is overigens wel anders opgebouwd. Het rentepercentage van deze financieringsvorm kunnen we vergelijken met de rekening courant rente bij de bank.