Geld verdienen met een eigen website

19 Oct 2020

Geld verdienen met een eigen website

Is het mogelijk om geld te verdienen met een eigen website? Het antwoord op die vraag is ja. Echter veranderd er veel op dit gebied en kan men op verschillende manieren geld verdienen. Wanneer iemand al een website heeft dan kan er op die website door middel van reclame of door het aanbieden van een product of dienst geld worden verdient met de bestaande website. Het kan ook zijn dat men een website opzet specifiek gericht op een onderwerp met als doel geld verdienen. In dit artikel zal worden ingegaan op de mogelijkheden van geld verdienen met een eigen website en de constant veranderende omstandigheden hiervoor.

Om te beginnen zullen we het verschil tussen een reeds bestaande website en een website, specifiek gecreerd voor geld verdienen verder uiteenzetten. Stel iemand heeft een website over koken. Hij of zij vindt koken erg leuk en heeft ooit bedacht om deze ervaringen te delen met anderen. Op de website worden dan regelmatig recepten gezet en er is interactie tussen bezoekers en de website beheerder over het onderwerp. Na verloop van tijd groeit de website en ook het aantal bezoekers neemt toe. Tot op heden heeft de eigenaar van de website nog geen commercieel belang met de website gehad maar besluit nu gebruik te maken van de bekendheid van de website en het grote aantal bezoekers. Dit kan op verschillende manieren maar daarover later meer.

Een andere benadering is dat iemand van te voren al weet dat hij of zij geld wilt gaan verdienen via het internet en dat hij of zij dit wilt doen aan de hand van een website. Vooraf wordt er bedacht wat er op de wbesite aangeboden gaat worden aan de bezoekers. De website naam, de teksten op de websites, zelfs de navigatie op de website om de bezoekers tot actie over te laten gaan wordt allemaal zo ingericht dat het doel, geld verdienen, kan worden bereikt. Wanneer de website aan alle eisen voldoet is het belangrijk om bezoekers naar de website te krijgen. Door middel van zoekmachine optimalisatie kan dit dan worden bereikt.

Zoals je ziet is de insteek verschillend maar het doel is in beide gevallen gelijk. Door een product of dienst aan te bieden die uiteraard te maken heeft met het onderwerp van de website kan geld worden verdient. Wanneer je bijvoorbeeld kookboeken gaat aanbieden op je website over koken dan kan men geld verdienen per verkocht kookboek. De bezoekers die er op een kookwebsite komen zijn prima klanten die geinteresseerd zouden kunnen zijn in een kookboek. Vaak is het niet eens nodig om dan ook zelf de producten aante schaffen en te versturen naar klanten. Met affiliate marketing kunnen de producten aangeboden worden en de verdere afhandeling wordt door een ander bedrijf verzorgd. De website eigenaar ontvangt dan de commissie per verkocht item vanaf zijn of haar website. Het is ook mogelijk om doormiddel van het tonen van reclame geld te verdienen. Per aantal weergaves of per aantal kliks verdient men dan geld met de website.

Enkele jaren geleden was het nog goed mogelijk om een relatief eenvoudie website op te zetten, deze zoekmachine vriendelijk te maken, een goede indeling voor de bezoekers en het doel te realiseren en vervolgens door middel van zoekmachine optimalisatie de website op de eerste pagina in de zoekresultaten te krijgen voor zoektermen waarop je gevonden zou willen worden. Google verandert echter constant haar algoritmes waardoor het steeds mider eenvoudig word om op deze manier met een eigen website geld te verdienen. Meer er meer worden websites waarop veel gebeurd, veel interactie is en veel nieuwe content bij komt waardevol in de zoekresultaten. Dit is vervelend voor de internet marketeers die voorheen op deze manier geld verdiende maar voor de zoekresultaten is het absoluut een vooruitgang. Hoewel veel affiliate marketeers dit zullen ontkennen begint het erop te lijken dat geld verdienen met een website die je puur opzet om geld te verdienen niet meer werkt. Door de veranderingen worden website eigenaren bijna gedwongen om constant te blijven investeren in de websites en dat er ook daadwerkelijk iets te vinden moet zijn voor bezoekers wat interessant is. Daar waar het voorheen mogelijk was om tien website te maken met een aantal pagina’s en een goeie ‘call to action’ of terwijl een goed product en een aanzet tot het aanschaffen van het product, lijkt het nu een fulltime bezigheid te worden om met één enkele website bezig te zijn en te blijven om er iets mee te kunnen verdienen. Dat is dan ook de reden dat het voor de internet marketeers vervelend maar de goeie en slechte websites worden nu wel gefiltert. De websites die op een eerste pagina stonden puur door sterke zoekmachine optimalisatie verdwijnen langzaam.

Tot slot is het goed om nog even stil te staan bij het feit dat iedere verandering die zoekmachines doorvoeren gepaard gaan met veranderingen op het gebied van zoekmachine marketing. Dat wat voorheen zorden dat een website op de eerste pagina kwam kan nu niet meer werken of zelfs schadelijk zijn voor de positie van de website. Uiteraard gaan mensen weer opzoek naar andere manieren waardoor de website toch weer omhoog in plaats van omlaag kruipt. Feit blijft dan wel dat het onderhouden van de website en de ontwikkelingen op het gbied van zoekmachine optimalisatie een intensieve en tijdrovende bezichheid blijft. De eigenaar van een website zou dan de afweging moeten maken hoe leuk hij of zij het hebben van een website en/of het onderwerp van de website vindt en of zij zoekmachine optimalisatie willen en kunnen volgen of dat zij in plaats van tijd, geld investeren zodat anderen het voor hen doen. Hoeveel leverd een website dan uiteindelijk op is dan de vraag die men tegenwoordig (meer dan voorheen) moet stellen wanneer met denkt aan geld verdienen met een eigen website.