Geen saaie boekhouder baan, wordt finance controller of interim finance

14 Feb 2021

Geen saaie boekhouder baan, wordt finance controller of interim finance

Overweeg je een baan in de financiële wereld? Dan zijn er twee opties waarin je in aan de slag kunt gaan. Je kunt namelijk finance controller of interim finance worden. Deze banen zijn zeer gewild en eigenlijk heeft elk bedrijf wel een specialist op finance gebied nodig. Hieronder kan je lezen wat precies een finance controller en interim finance inhoudt. 

Wat is een finance controller?

Een finance controller is verantwoordelijk voor accurate, tijden en rapportages met financiële informatie. Hierdoor bevatten alle interne en externe stakeholders op het juiste moment, de juiste informatie. Je zou het kunnen vergelijken met een boekhouder, maar financial control is meer dan dat. Een financial controller is bezig met de relevante wet en regelgeving en denkt mee over strategieën. De strategieën worden niet alleen gebaseerd op toekomstverwachtingen, maar ook op data uit het verleden. Als financial control heb je een grote verantwoordelijkheid. Je gaat zowel de breedte als de diepte in als finance controller. Het is belangrijk dat je heel goed kunt omgaan met cijfers. Het is belangrijk dat je bevindingen kan vertalen naar praktische en concrete adviezen. Verder zijn communicatieve vaardigheden ook heel belangrijk, aangezien je het de financiële afdeling van informatie voorziet. Verder is leidinggeven en samenwerken ook een vereiste als je finance controller wilt worden. Een finance controller houdt zich voornamelijk bezig met het voorbereiden van verschillende rapportages, maken van financiële analyses en optimaliseren van financiële processen. Het fijne aan deze baan is dat elk bedrijf wel een financial controller nodig heeft, hierdoor is de kans op een baan zeer groot.

Wat is een interim finance?

Is werken voor een bedrijf niet voor jou weggelegd, dan kan je er voor kiezen om interim finance te worden. Met deze baan doe je tijdelijke finance opdrachten voor verschillende bedrijven. Zo ben je nooit bezig met een opdracht, maar heb je om de paar maanden een nieuwe opdracht voor een ander bedrijf. Deze opdrachten kunnen bestaan uit het oplossen van lastige problemen of juist het leiden van een finance project. Vaak zijn het wel ingewikkelde opdrachten waardoor je dus wel echt een specialist moet zijn op het gebied van finance. Bij Staan hebben ze alleen maar hooggekwalificeerde specialisten in dienst. Er zitten een paar voordelen verbonden aan het zijn van een interimmer. Je hebt ten eerste veel vrijheid, dit kan voor sommige mensen erg belangrijk zijn. Je bepaalt namelijk zelf wanneer je een opdracht aanneemt en welke dat is. Je kunt hierdoor zelf opdrachten aannemen die het beste bij jouw passen. Hierdoor kan je makkelijk voor een maand op vakantie, want wanneer je terugkomt is er wel weer een nieuwe opdracht. Het leuke aan interimmer zijn is dat geen een opdracht hetzelfde is. Elke opdracht is anders en elk bedrijf is anders. Er is veel vraag naar specialisten op het gebied van finance.