Een persoonlijke lening of toch een doorlopend krediet?

09 Mar 2021

Een persoonlijke lening of toch een doorlopend krediet?

Geld lenen is niet niks, en daarom is het belangrijk om goed na te denken welke vorm je van geld lenen kiest. Je hebt namelijk verschillende soorten leenvormen, kies je voor een persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet? Beide leningen zijn verschillend van elkaar en hebben beide voor en nadelen. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren, zodat jij de juiste keuze kunt maken op het gebied van geld lenen. Hieronder kun je lezen wat een persoonlijke lening en een doorlopend krediet inhoudt en wat de voor en nadelen zijn ten opzichte van elkaar.  

Waar wil je geld voor lenen?

Het doel waarvoor je wilt lenen, kan invloed hebben op je leendoel. Het is daarom verstandig om je leendoel concreet op te schrijven en uit te zoeken hoeveel geld je daadwerkelijk nog moet lenen. Wanneer je bijvoorbeeld geld wilt lenen voor een product, dan is het verstandig om een persoonlijke lening aan te vragen. Wanneer je liever flexibel wilt zijn, kan je beter een krediet afsluiten. Het hangt namelijk helemaal af van de situatie waarvoor je een lening wilt afsluiten. 

Wat is een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening leen je een bedrag wat direct op je rekening wordt gestort. Hierbij staat het bedrag vast. Om de persoonlijke lening af te lossen betaal je iedere maand een vast bedrag voor rente en aflossing. Wanneer je de lening afsluit, spreek je ook een vast rentepercentage af en de looptijd van de lening. Je kunt bedragen die je hebt afgelost niet weer opnieuw opnemen, hierdoor heb je een goed overzicht van hoeveel geld je nog moet aflossen. Vaak worden persoonlijke leningen gebruikt bij het financieren van verbouwingen of voor de aankoop van een nieuwe auto. 

Voordelen en nadelen van een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening geldt er een vaste looptijd, hierdoor weet je precies wanneer je van de lening af bent. Sommige mensen hebben meer baat bij deze structuur, zo hebben ze een beter financieel overzicht. Daarnaast betaal je bij een persoonlijke lening een vast maandbedrag hierdoor weet je precies waar je aan toe bent. Bij een persoonlijke lening wordt het bedrag wat je wilt lenen in een keer op je rekening gestort, en niet in periodes verspreid. Maar er zijn ook nadelen, een persoonlijke lening is namelijk minder flexibel dan een doorlopend krediet. 

Wat is een doorlopend krediet?

Als je van flexibel lenen houdt, dan is een doorlopend krediet de perfecte oplossing. Een doorlopend krediet is handig wanneer je snel of onregelmatige bedragen nodigt hebt. Het typerende aan deze leenvorm is dat het geld wat je hebt afgelost ook weer kunt opnemen. Het handige aan deze lening is dat je zelf kan bepalen hoeveel geld je opneemt en wanneer. Je kan het krediet in een keer opnemen maar ook in verschillende termijnen. Wanneer je kiest voor een doorlopend krediet, dan is dat vaak omdat de kosten van iets nog niet helemaal duidelijk zijn. Dan is het fijn dat je zelf kan bepalen hoeveel geld je wilt opnemen en wanneer. 

Voordelen en nadelen van een doorlopend krediet?

Een van de grootste voordelen van een doorlopend krediet is dat het flexibel is. Wanneer je bezig bent met het aflossen van een lening, kan je later weer het afgeloste geld opnemen. Een ander voordeel is dat je alleen rente betaalt over het geld wat je hebt opgenomen. Je kunt steeds geld blijven opnemen, wel moet je onder het kredietlimiet blijven van de lening. Je kunt ook de lening tussentijds aflossen, hier hoef je dan ook geen boete over te betalen. Maar het kan ook nadelen hebben, zo weet je bij een doorlopend krediet niet wanneer je de lening precies hebt afgelost. Je kunt namelijk het afgeloste geld steeds weer opnieuw opnemen. Daarnaast is het mogelijk dat je de ene maand meer rente betaald dan de andere maand door de variabele rente. Bij een lagere rente ben je vaak sneller klaar met het aflossen van je lening. 

Wat is het verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet?

Het grootste verschil tussen persoonlijke lening en een doorlopend krediet is de flexibiliteit. Een doorlopend krediet heeft een variabele rente en geeft de mogelijkheid om de lening boetevrij af te lossen. Daarnaast kan je ook het afgeloste bedrag weer opnieuw opnemen. Bij een persoonlijke lening staat de looptijd vast en ook het leenbedrag wat je aflost. Bij deze lening is het niet mogelijk om het bedrag opnieuw op te nemen wanneer je de lening hebt afgelost.