Bitcoin zet stijgende lijn door, is dit nog maar het begin?
28 Dec 2020
Het kan je bijna niet ontgaan zijn en wellicht heb je het tijdens de kerst met vrienden of familie over gehad; het gaat goed met Bitcoin! Zo’n drie jaar geleden, eind 2017, breikt de Bitcoin koers een hoogtepunt van $20.000 en het gros van de mensen was ervan overtuigd dat we die koershoogtes nooit meer zouden halen. Toch is het geluk en niet zo’n beetje ook. Het oude record werd eerder deze maand verpulvert en de koers van Bitcoin lijkt zelfs nog verder te stijgen. Wat is hier aan de hand?
Om op deze vraag in te gaan is het goed om terug te blikken op dit jaar. 2020 werd gekenmerkt door chaos vanwege het coronavirus dat, naast voor een hoop gezondheidskwesties, ook voor economische schade zorgde. Centrale banken bewogen zich namelijk als een kat in het nauw in een poging de economie draaiende te houden en dat had zijn weerslag op Bitcoin!
We opende dit jaar met een Bitcoin koers van iets meer dan $7.100. Het tij leek op dat moment net te keren voor Bitcoin, nadat de koers eigenlijk sinds juni 2019 alleen maar aan het dalen was. Het ging toen snel, want de koers kwam in de tweede maand van 2020 alweer boven de $10.000 uit. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten, toen deze in maart zijn intrede deed, wat ervoor zorgde dat de koers binnen enkele dagen daalde tot een dieptepunt net onder de $3.900. Met alle paniek omtrent het coronavirus kreeg de economie namelijk flinke klappen en ook Bitcoin moest er aan geloven.
Bewapend tegen inflatie
Wederom was het gros van de mensen in de veronderstelling dat Bitcoin nooit meer zou groeien tot het formaat van eind 2017 en de koerscijfers die daar bij hoorden. Toch leek de aandacht voor de moeder aller cryptocurrencies terug te komen. Zoals hierboven al benoemd deden overheden verwoede pogingen om de economie in stand te houden. Zo werd in de Europese Unie, maar ook in Amerika, aan de lopende band massaal geld bijgedrukt en de economie ingepompt. Het gevolg was dat grote investeerders zich tot andere investeringsmogelijkheden wendden. Volgens economen zou het bijdrukken van geld op den duur namelijk gaan zorgen voor enorme inflatie; de geïnvesteerde dollars en euro’s zouden op den duur veel minder waard worden.
Bitcoin bleek hierin, net als goud, uitkomst te beiden en de voornaamste reden is vrij simpel. Van zowel Bitcoin als goud is de voorraad eindig en deze kan niet door overheden worden vergroot! Van Bitcoin is bekend, want zo staat het in het protocol van Bitcoin vastgesteld, dat er nooit meer dan 21 miljoen in omloop zullen zijn. Hiermee biedt Bitcoin bescherming tegen de dreigende inflatie.
Het duurde niet lang voordat grote bedrijven zoals MicroStrategy en Square officieel bekendmaakte te gaan investeren in Bitcoin als alternatief. Het gevolg was dat de Bitcoin koers positief reageerde. Zo werd in juli van dit jaar overtuigend de $10.000 gebroken en lukte het Bitcoin eerder deze maand om het vorige record van $20.000 aan diggelen te slaan. Bitcoin bleek een veilige haven voor het vermogen van grote bedrijven en de koers lijkt nog niet klaar met stijgen. Uiteraard zijn er correcties van de koers geweest, waarbij deze even daalde, maar wordt er uitgezoomd op de grafieken dan is de trend duidelijk.
Wie ook wilt investeren in Bitcoin moet natuurlijk eerst Bitcoin kopen. Zorg altijd voor een gedegen plan waarin op is genomen wanneer in te stappen en weer uit te stappen. Op een mooi 2022!