AOV verplicht of niet? Ontdek hoe het zit!

28 May 2024

AOV verplicht of niet? Ontdek hoe het zit!

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is één van de vele verzekeringen die je voor je bedrijf af kunt sluiten. Veel ondernemers in de Kop van Noord-Holland weten alleen niet goed of ze deze verzekering wel of niet moeten afsluiten. Dit komt vooral doordat de één beweert dat een AOV verplicht is, terwijl dit volgens de ander niet zo is. Ben je het spoor bijster? Lees dan vooral verder, want in deze tekst ontdek je of je als zelfstandig ondernemer verplicht bent om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Nog niet verplicht, maar daar komt verandering in

Op het moment van schrijven is een arbeidsongeschiktheidsverzekering nog niet verplicht voor zelfstandig ondernemers. Dit houdt in dat je helemaal zelf bepaalt of je deze verzekering al dan niet afsluit. Hier komt in de toekomst alleen wel verandering in. Na eindeloze discussies in de politiek is er in het nieuwe pensioenakkoord van vakbonden en het kabinet een verplichte AOV voor zelfstandig ondernemers opgenomen. Als de Eerste en Tweede Kamer hier akkoord mee gaan, wordt een AOV verplicht met ingang van 1 januari 2027.

Uitkering en premie

Als je nu nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, ben je vast en zeker benieuwd wat het verplicht stellen voor jou betekent. Om te beginnen moet je weten dat het bedrag dat je kunt verzekeren, in de buurt van het minimumloon ligt. De premie die je voor een verplichte AOV gaat betalen, is inkomensafhankelijk en ligt rond de 8 procent. Doordat er een maximale premie gaat gelden, kun je nooit meer dan 220 euro bruto per maand betalen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Hoe zit het met de looptijd?

Wie straks een verplichte AOV afsluit, is tot de AOW-leeftijd verzekerd. Hierbij moeten we wel een kleine kanttekening maken, want er wordt beoordeeld op gangbare arbeid. Het UWV – dat verantwoordelijk wordt voor de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid – houdt bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid rekening met alle werkzaamheden die je nog wel kunt doen. Hierbij wordt niet gekeken naar je opleiding, beroep of werkervaring.

Eigenrisicoperiode

Je verwacht misschien dat je direct een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent en een verplichte AOV hebt, maar dat is niet het geval. Er geldt namelijk een eigenrisicoperiode. Dit is de periode waarin je al wel arbeidsongeschikt bent, maar nog geen recht hebt op een uitkering. Bij een verplichte AOV bepaal je zelf hoe lang deze periode is. Je kunt kiezen uit een half jaar, één jaar of twee jaar. De eerste uitkering krijg je pas nadat de eigenrisicoperiode verstreken is.

Wacht niet tot een AOV verplicht wordt

Het prijskaartje is voor veel ondernemers de voornaamste reden om nu nog geen AOV af te sluiten. Besef je alleen wel dat het risico’s met zich meebrengt als je niet verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid. Overweeg daarom nu alvast een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Je bent dan niet alleen goed verzekerd, maar je kunt een AOV verzekering Univé ook naar eigen wens samenstellen. Bij een de verplichte AOV heb je minder keuzevrijheid, waardoor je misschien minder goed verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid.