De voordelen en nadelen van een persoonlijke lening

24 Aug 2021

De voordelen en nadelen van een persoonlijke lening

Heb je besloten om in het huwelijksbootje te stappen maar heb je geen geld om het te financieren? Veel mensen gebruiken een persoonlijke lening om verschillende zaken te financieren. Hieronder kan je lezen wat een persoonlijke lening is en wat de voor- en nadelen zijn van een persoonlijke lening. 

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het bedrag dat je leent geheel direct op je rekening wordt gestort. Je betaalt iedere maand een vast bedrag voor rente en aflossing. Het rentepercentage van je lening staat vast en de looptijd ook. Afgeloste bedragen kun je niet weer opnemen, hierdoor weet je precies wanneer je lening hebt afgelost. Een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor het financieren van bijvoorbeeld verbouwingen en andere dure aankopen. Sommige mensen gebruiken het ook om een auto te kopen. Geld lenen kan dus vrijheid geven om bepaalde dingen wel te doen. 

Voordelen van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft meerdere voordelen. Met deze lening heb je een goed beeld van hoeveel je hebt geleend en hoeveel je al hebt afgelost. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies hoeveel je nog moet aflossen. Bij een persoonlijke lening kun je precies aangeven hoeveel je wilt lenen en de looptijd hiervan. Door geld te lenen voor het huwelijk hoef je niet het geld van je spaarrekening te gebruiken. Je kunt namelijk het bedrag verspreiden over de looptijd van je lening. Veel kredietverstrekkers houden rekening met je persoonlijke situatie. Bij een persoonlijke lening geldt er een vaste looptijd en weet je precies wanneer je van de lening af bent. Je betaalt elke maand een vast maandbedrag, hierdoor weet je precies hoeveel je elke maand kwijt bent. Je rente staat vast waardoor die niet kan veranderen tijdens de looptijd van je contract. Het bedrag dat je wilt lenen wordt direct op je rekening gestort. 

Nadelen van een persoonlijke lening

Er zitten ook een aantal nadelen verbonden aan een persoonlijke lening op afbetaling. Een persoonlijke lening is niet voor iedereen geschikt namelijk. Sommige mensen willen de vrijheid hebben om te bepalen wanneer en hoeveel geld ze lenen. Dit kan niet bij een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening bepaal je aan het begin hoeveel geld je wilt lenen en dit kan dan ook niet meer tussendoor verandert worden. Het geld wordt namelijk direct op je rekening gezet. Wanneer je graag wilt uitwijken van het bedrag dan zou het verstandiger zijn om te kiezen voor een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is ook niet flexibel aangezien afgeloste bedragen niet opnieuw kunnen worden opgenomen. De hoogte van de aflossing kan ook niet gewijzigd worden tijdens de looptijd. Een nadeel is ook dat je rente betaalt over het gehele leenbedrag.