Ondernemer? Hier moet je op letten als je een zakelijke lening aanvraagt

16 Jun 2021

Ondernemer? Hier moet je op letten als je een zakelijke lening aanvraagt

Een zakelijke lening kun je gebruiken om een investering in jouw bedrijf te financieren. Hierbij kun je denken aan de aanschaf van een nieuwe machine of een nieuw voertuig. Daarnaast sluit menig ondernemer een zakelijke lening af om zijn bedrijf uit te bouwen. Wil je ook investeren in jouw bedrijf, maar ontbreekt het aan de financiële middelen? Vraag dan een zakelijke lening aan. Wanneer je als ondernemer zo’n lening aanvraagt, moet je op diverse zaken letten. In deze tekst zetten wij een aantal aandachtspunten voor het aanvragen van een zakelijke lening op een rijtje.

Hoeveel kun je lenen?

Er zijn ondernemers die denken dat zij standaard het benodigde bedrag kunnen lenen als zij een zakelijke lening afsluiten. Toch is dit niet het geval. Het bedrag dat je kunt lenen hangt namelijk af van de financiële situatie van jouw bedrijf. Bij het aanvragen van een zakelijke lening moet je namelijk bepaalde gegevens aanleveren, zoals de bij- en afschrijvingen en jouw jaarrekening. Een geldverstrekker neemt jouw financiën onder de loep en doet je op basis hiervan een aanbod. Ga er daarom niet klakkeloos van uit dat je het benodigde bedrag kunt lenen.

Wil je niet onnodig veel tijd en moeite steken in het aanvragen van een zakelijke lening? Bereken dan eerst hoeveel geld je kunt lenen. Als je nog niet eerder zo’n lening aan hebt gevraagd, weet je vast niet hoe je dit moet doen. Je kunt zelf naar jouw financiële gegevens kijken, maar dit helpt je niet veel verder. Daarom kun je online een bedrijfsfinanciering berekenen. Hierdoor weet je binnen de kortste keren hoeveel je kunt lenen en of het aanvragen van een zakelijke lening de moeite waard is.

Betaal je niet onnodig veel voor jouw lening?

Een veelgemaakte fout bij zakelijke leningen is dat ondernemers alleen kijken naar het bedrag dat zij kunnen lenen. Hier valt wat voor te zeggen, maar je doet er goed aan om ook naar het kostenplaatje te kijken. Je leent immers geld voor een ander en dat moet je terugbetalen. Een zakelijke lening los je af door iedere maand een bedrag terug te betalen aan de geldverstrekker. Als je dit iedere maand keurig doet, heb je jouw lening voor het einde van de looptijd afgelost.

Het bedrag dat je maandelijks betaalt, bestaat niet alleen uit aflossing. Omdat het een lening betreft, krijg je namelijk ook te maken met rente. Deze rente maakt het voor een geldverstrekker interessant om jou geld te lenen. De hoogte van de rente over een zakelijke lening verschilt van tijd tot tijd. Hoe lager de rente, des te goedkoper je geld kunt lenen. Kijk daarom goed of je niet onnodig veel betaalt voor een financiering bedrijf. Vergelijk altijd verschillende geldverstrekker met elkaar. Op deze manier weet je binnen de kortste keren waar je de goedkoopste zakelijke lening af kunt sluiten.

Hoe zit het met de looptijd?

Bij het aanvragen van een zakelijke lening moet je tot slot ook letten op de looptijd. Een zakelijke lening heeft altijd een maximale looptijd van vijf jaar. Wil je jouw lening binnen drie jaar aflossen? Dat is geen probleem, want bij de meeste geldverstrekker kun je ook voor deze (of een andere) looptijd kiezen. Bedenk je wel dat je dan te maken krijgt met een hogere maandelijkse aflossing. Je moet de lening immers in drie jaar terugbetalen in plaats van vijf jaar. Daar staat tegenover dat je minder rente betaalt. Je betaalt dan maar drie jaar rente en geen vijf jaar.